ESPA 2014-2020 ESPA 2014-2020
Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τους εξής τρόπους:

-Από κοντά, στη γραμματεία του ιατρείου, τις ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9πμ-9μμ και τα Σάββατα 9πμ-1μμ
-Τηλεφωνικά, στα τηλέφωνα του ιατρείου: 2110102558, 2110136676, τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας
-Ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας στην ιστοσελίδας μας
-Ηλεκτρονικά μέσω Doctoranytime, VriskoDoctor, NowDoctor ή άλλης συνεργαζόμενης ιστοσελίδας ιατρικών ραντεβού

Πώς μπορώ να έρθω; Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητό μου;

Εάν επιθυμείτε να έρθετε με κάποιο μέσο συγκοινωνίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μετρό, είτε τρόλλεϋ είτε λεωφορείο. Εάν επιθυμείτε να πάρετε το αυτοκίνητό σας, υπάρχει ελεύθερος χώρος στάθμευσης γύρω από το ιατρείο, όπου μπορείτε εύκολα να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας.Αναλυτικές οδηγίες πρόσβασης μπορείτε να βρείτε εδώ

Πότε παίρνω τα αποτελέσματα των εξετάσεών μου;

Τα αποτελέσματα άμεσα, λίγη ώρα μετά το ραντεβού σας ή σε προκαθορισμένο χρόνο που κανονίζεται με ραντεβού. Τα αποτελέσματα, βάσει της υποχρεωτικής δήλωσης συναίνεσης προσωπικών δεδομένων (GPDR) μπορούν να δοθούν μόνο στον ίδιο το εξεταζόμενο εκτός και εάν έχει δηλωθεί εγγράφως η δυνατότητα να δοθούν σε άλλα, συγκεκριμένα άτομα.

Μπορώ να πάρω τα αποτελέσματά μου τηλεφωνικά;

Έπειτα από την υποχρεωτική δήλωση συναίνεσης προσωπικών δεδομένων, τα αποτελέσματα δεν δίδονται τηλεφωνικά.

Μπορώ να πάρω τα αποτελέσματά μου με e-mail;

Έπειτα από την υποχρεωτική δήλωση συναίνεσης προσωπικών δεδομένων, ΜΟΝΟ εάν το έχετε εγγράφως ηλεκτρονικά (με e-mail).

Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ορίσει πλαφόν στις επισκέψεις, στα παραπεμπτικά και στις χορηγούμενες συνταγές
-Οι επισκέψεις εντός του πλαφόν του ΕΟΠΥΥ γίνονται εντελώς δωρεάν.
-Στις εξετάσεις υπάρχει συμμετοχή 15%.
-Υπάρχει περιορισμός στην έκδοση παραπεμπτικών και αυστηρές πλέον ενδείξεις για να εγκριθεί από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μια παρακλινική εξέταση.
-Υπάρχει πλαφόν στην έκδοση συνταγών κάθε μήνα (ανώτατη μέση δαπάνη ανά ασφαλισμένο) και χρειάζεται προγραμματισμός για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
-Οι συνταγογραφήσεις και οι επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ γίνονται με ραντεβού ανάλογα με την ζήτηση και την τρέχουσα διαθεσιμότητα του ΕΟΠΥΥ.

Έχετε συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία;

Έχουμε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, την ΕΥΔΑΠ, το ΕΜΠ καθώς και με ιδιωτικές ασφάλειες.

Μπορώ να φέρω μαζί μου τα παιδιά μου κατά τη διάρκεια τις εξέτασης;

Βεβαίως. Διαθέτουμε δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους κάθε ηλικίας. Τα παιδιά, επίσης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορούν να παρακολουθήσουν ευχάριστες προβολές ανάλογα με την ηλικία και τη διάθεσή τους.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για να κάνω Stress Echo, Test κόπωσης ή Exercise echo;

Λαμβάνετε οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό σας για πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτική σας αγωγής (ο ιατρός σας θα σας συμβουλεύσει εάν επιθυμεί ή όχι την διακοπή κάποιων από τα φάρμακα που λαμβάνετε. Μπορεί να χρειαστεί η διακοπή βραδυκαρδικών φαρμάκων όπως οι β-ανταγωνιστές, οι ανταγωνιστές ασβεστίου ή αντιαρρυθμικά φάρμακα).
-Εάν η εξέταση απαιτεί τη χορήγηση κάποιου σκιαγραφικού σκευάσματος, φροντίστε να το προμηθευτείτε (μπορεί να το συνταγογραφήσει ο ιατρός σας) και να το έχετε μαζί σας.
-Να φέρετε μαζί σας τα αποτελέσματα των  εξετάσεων που τυχόν έχετε κάνει στο παρελθόν (π.χ γνωμάτευση στεφανιογραφίας, triplex καρδιάς, test κόπωσης, σπινθηρογράφημα κτλ) και πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη αλλεργιών.
-Μπορείτε να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα 3 ώρες πριν την εξέταση.
-Καλό είναι να έχει προηγηθεί ευπρεπισμός της περιοχής (π.χ άνδρες -στήθος).
-Φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια (απαραίτητος ο στηθόδεσμος στις γυναίκες).

Ποια σημάδια θα σας παρακινήσουν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο;

1.Πόνος στο στήθος
2. Αίσθημα παλμών
3. Εύκολη Κόπωση
4. Επίμονη δύσπνοια
5. Ζάλη
6. Ναυτία και απώλεια όρεξης
7. Κυάνωση
8. Εφίδρωση
9. Οιδήματα
10. Φυσήματα

Tι είναι η στεφανιαία νόσος;

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί πλέον την πρωταρχική αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Είναι η νόσος των στεφανιαίων αρτηριών μέσω των οποίων τρέφεται και οξυγονώνεται η καρδιά. Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των επικαρδιακών στεφανιαίων αγγείων, με αποτέλεσμα την στένωση του αυλού τους και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές. Έτσι το αίμα που φθάνει στο μυοκάρδιο μέσω της στεφανιαίας αρτηρίας, δεν επαρκεί για τις ανάγκες της καρδιάς και εμφανίζεται καρδιακή ισχαιμία και πόνος, γνωστός ως στηθάγχη.

Τι είναι ο τεχνητός καρδιακός βηματοδότης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται;

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι επιτρέπουν στην καρδιά να συσπάται ρυθμικά. Αυτοί οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταδίδονται στην καρδιά μέσω ειδικών καλωδίων. Το τεχνητό ηλεκτρικό σύστημα που  παρέχεται μέσω ενός βηματοδότη και των καλωδίων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονή διέγερση (μόνο του κόλπου ή της κοιλίας)  ή διπλή διέγερση (και του κόλπου και της κοιλίας).

Οι βηματοδότες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες συσκευές και λειτουργούν μόνο όταν πέσει ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς κάτω από καθορισμένα όρια. Παραμένουν σιωπηλοί αλλά πάντα σε ετοιμότητα όταν η καρδιά επιστρέψει στο φυσιολογικό ρυθμό. Αυτό εξασφαλίζει καρδιακή διέγερση μόνο όταν χρειάζεται και εξοικονομεί την ισχύ της μπαταρίας. Μερικοί βηματοδότες είναι σχεδιασμένοι να διεγείρουν την καρδιά σε διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη φυσική δραστηριότητα του ασθενούς.

  • Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται:
    Η  καρδιά έχει ένα φυσικό βηματοδότη, το φλεβόκομβο, που της επιτρέπει να χτυπά με κανονική ταχύτητα και ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός καθυστερεί, η καρδιά δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε αίμα και εμφανίζονται συμπτώματα, όπως κόπωση, ζαλάδες, λιποθυμίες. Τότε τοποθετείται τεχνητός βηματοδότης, που σταδιακά μειώνει και τελικά εξαφανίζει τα συμπτώματα. Ο βηματοδότης εμφυτεύεται:
  • Σε βλάβες του φλεβοκόμβου. Μερικές φορές, ο ρυθμός που στέλνονται τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά αυξομειώνεται ακανόνιστα ή είναι χαμηλός και το σώμα δεν έχει το αίμα που χρειάζεται. Τέτοιες βλάβες προκαλούνται πολλές φορές σε ηλικιωμένους.
  • Σε βλάβες του συστήματος αγωγής. Πρόβλημα μπορεί να παρουσια¬στεί και στις ηλεκτρικές οδούς που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στην καρδιά και ενώ ο φλεβόκομβος στέλνει σήματα, αυτά φτάνουν καθυστερημένα ή δεν φτάνουν καθόλου στον κολποκοιλιακό κόμβο. Παράδειγμα τέτοιων βλαβών είναι η ασβέστωση αορτής.
  • Σε διαταραχές της ενδοκοιλιακής αγωγής. Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ο βηματο¬δότης συγχρονίζει το ηλεκτρικό ερέθισμα στην καρδιά και βελτιώνει την απόδοσή της.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η ανθρώπινη καρδιά έχει τέσσερις κοιλότητες: δύο κόλπους (δεξιός και αριστερός) και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερή). Σε φυσιολογικές συνθήκες, σε κάθε καρδιακό χτύπο, αρχικά συσπώνται οι κόλποι κι ακολουθούν στη συνέχεια οι κοιλίες. Στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι συσπώνται με εντελώς ακανόνιστο και πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα κι οι κοιλίες να ακολουθούν με άρρυθμες συσπάσεις.

Οι τρεις τύποι κολπικής μαρμαρυγής:
· Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή - τα ακανόνιστα ηλεκτρικά ερεθίσματα και  η επιταχυνόμενη καρδιακή συχνότητα ξεκινούν ξαφνικά και σταματούν αυτόματα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, ή να διαρκέσουν για ώρες ή ακόμα και μέρες.
·Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή - σε αυτήν την περίπτωση η κολπική μαρμαρυγή συνεχίζεται πάνω από 7 ημέρες και σταματά μόνο όταν ο ασθενής λάβει φαρμακευτική αγωγή.
·Χρόνια κολπική μαρμαρυγή - Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του ασθενούς δεν μπορεί να επανέλθει με τις συνήθεις θεραπείες. Η παροξυσμική και η εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα και τελικά να μεταπέσουν σε χρόνια κολπική μαρμαρυγή.

Τι είναι το έμφραγμα;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου («καρδιακή προσβολή»)  αποτελεί αναμφίβολα μια δραματική εμπειρία και ταυτόχρονα κύρια αιτία θανάτου. Προκύπτει όταν ένας κλάδος των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς αποφραχθεί εντελώς με αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και την επαπειλούμενη νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος της καρδιάς.

Συνήθως η απόφραξη της αρτηρίας προκαλείται από έναν θρόμβο (πήγμα αίματος), ο οποίος σχηματίζεται ξαφνικά πάνω σε μια αθηρωματική πλάκα και αποφράζει πλήρως τον αυλό. Η τελευταία αποτελεί μέρος της αθηρωμάτωσης, μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης λιπιδίων και άλλων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών που καταλήγει σε σταδιακή στένωση του αγγείου.

Πως θα αντιληφθείτε ότι παθαίνετε έμφραγμα;

Το θέμα δεν είναι να κάνετε αυτοδιάγνωση, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τη στιγμή που θα νιώσετε κάτι περίεργο να συμβαίνει να καλέσετε άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Πιο συγκεκριμένα, εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα, τότε αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δυσφορία στο στήθος: η δυσφορία στην περιοχή της καρδιάς, μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή να φύγει και να επιστρέψει. Η δυσφορία γίνεται από τους περισσότερους αντιληπτή σαν πόνος ή ασφυκτική πίεση.

Πόνοι στο ένα ή και στα δυο χέρια, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή το στομάχι είναι ανησυχητικές ενδείξεις εμφράγματος.

Δύσπνοια

Ασυνήθιστες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως είναι ο ξαφνικός κρύος ιδρώτας, η ναυτία, η ζαλάδα, ο έμετος και η έντονη κούραση.

Τι δείχνει το Holter καρδίας;

Το Holter ρυθμού είναι ένας φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενός περιπατητικού ασθενούς για 24 ώρες.

Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη, όταν ο γιατρός σας υποψιάζεται αρρυθμία, συχνά βασιζόμενος στα συμπτώματα που εσείς του αναφέρετε, όπως π.χ. ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ή γρήγορα ή ότι νιώθετε «φτερουγίσματα». Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου. Καλώδια από τη συσκευή εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα του, και μετά εκείνος καλείται να ακολουθήσει κανονικά το συνηθισμένο καθημερινό του πρόγραμμα.

Τι είναι το σύνδρομο της λευκής μπλούζας;

Στην περίπτωση αυτή ενώ ο ασθενής έχει φυσιολογική αρτηριακή πίεση, οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο, αλλά και σε κάποιους ασθενείς και στο σπίτι είναι υψηλές.

Αυτός ο ασθενής διατρέχει τον κίνδυνο να του συνταγογραφηθεί μια αντιϋπερτασική αγωγή η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση της αρτηριακής πίεσης κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει ορθοστατικά φαινόμενα (ζάλη κατά την παραμονή σε όρθια θέση και πιθανά λιποθυμικά επεισόδια). Ειδικά στους στεφανιαίους ασθενείς η πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιβίωση.

Τι είναι η συγκεκαλυμμένη υπέρταση;

Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από το σύνδρομο της λευκής μπλούζας. Ενώ ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω του στρεσσογόνου περιβάλλοντος στο οποίο ζει και εργάζεται, όταν μετρήσει την πίεσή του όταν επισκεφτεί τον ιατρό του την βρίσκει φυσιολογική.

Για να γίνει διάγνωση συνήθως απαιτούνται συστηματικές μετρήσεις και τοποθέτηση holter πίεσης, δηλαδή η τοποθέτηση μιας συσκευής μέτρησης αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες.

Τι είναι η στεφανιογραφία και η αγγειοπλαστική;

Η στεφανιογραφία (ή καρδιακός καθετηριασμός) είναι μία επεμβατική διαγνωστική πράξη, η οποία  γίνεται σε ασθενείς με βέβαιη ή πιθανή καρδιακή ασθένεια, όπως η στηθάγχη, η στεφανιαία νόσος ή το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η εξέταση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο σημείο της παρακέντησης. Από ένα αγγείο (αρτηρία), συνηθέστερα την κερκιδική αρτηρία στο χέρι ή την μηριαία αρτηρία στο πόδι εισάγεται ένα εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος με ακτινοσκόπηση κατευθύνεται στην καρδιά.

Με τη βοήθεια σκιαγραφικής ουσίας παίρνουμε εικόνες από τα αγγεία της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία), αν δηλαδή και σε ποια σημεία έχουν στενώσεις, καθώς και πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης, πιέσεις, βαλβίδες). Στην περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρές βλάβες (στενώσεις) στα αγγεία της καρδιάς, οι οποίες τοτε κρίνεται από τον επεμβατικό καρδιολόγο ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), τότε αυτό γίνεται συνήθως αμέσως μετά. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων η βλάβη του αγγείου ανοίγει και τοποθετείται το stent.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα stent υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν ξανά (επαναστένωση) και για το λόγο αυτό απαιτείται σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα καρδιολόγο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο;

Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου
1.    Χοληστερόλη
2.    Αρτηριακή υπέρταση
3.    Σακχαρώδης διαβήτης
4.    Κάπνισμα
5.    Παχυσαρκία
6.    Προσωπικότητα

Μη τροποποιήσιμοι κίνδυνοι
1.    Φύλο. Ο ανδρικός πληθυσμός έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τον γυναικείο. Πιστεύεται ότι ορμονολογικοί παράγοντες συντελούν στην εμφάνιση της νόσου.
2.    Οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου: Παιδιά των οποίων οι γονείς πάσχουν από στεφανιαία νόσο και ειδικά όταν αυτή έχει εμφανιστεί πριν την ηλικία των 50 έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
3.    Ηλικία: Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Έτσι για τους άνδρες ο κίνδυνος αυξάνεται μετά την ηλικία των 45, ενώ για τις γυναίκες μετά την ηλικία των 55 ή νωρίτερα αν εμφανίσουν πρώιμη εμμηνόπαυση χωρίς να υποβληθούν σε θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα

Μείζονες παράγοντες κινδύνου θεωρούνται ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερόλη, η αρτηριακή υπέρταση, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Τι είναι το καρδιακό φύσημα;

Φύσημα ονομάζεται το μη φυσιολογικό ακουστικό σήμα –σαν ένα σφύριγμα ή θρόισμα– που παράγεται όταν η καρδιά χτυπά και οφείλεται στην ακανόνιστη ροή αίματος εντός της καρδιάς ή κοντά σε αυτήν. Το φύσημα γίνεται αντιληπτό όταν ο γιατρός εξετάζει την καρδιά με το στηθοσκόπιο.

Το φύσημα μπορεί να εκδηλώνεται εκ γενετής (συγγενές φύσημα) ή να εκδηλωθεί στα επόμενα χρόνια της ζωής. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη πάθηση, μπορεί όμως να υποδεικνύει υποκείμενη διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας ή να είναι φυσιολογικό, να οφείλεται δηλαδή σε ακουστά φυσιολογικά φαινόμενα και ροές της καρδιακής λειτουργίας. Το ακίνδυνο φύσημα, το οποίο συχνά αποκαλείται «αθώο» φύσημα, συνήθως δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα. Σε περίπτωση που το φύσημα κριθεί από το γιατρό ανησυχητικό ή επικίνδυνο, μπορεί να συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

- Μελανή απόχρωση του δέρματος, κυρίως στα χείλη και στα άκρα των δαχτύλων της παλάμης
- Οίδημα (πρήξιμο) ή αιφνίδια αύξηση του βάρους
- Δύσπνοια
- Χρόνιος βήχας
- Διόγκωση του ήπατος
- Διόγκωση των φλεβών το λαιμού
- Μειωμένη όρεξη και ελλιπής ανάπτυξη (στα παιδιά)
- Αυξημένη εφίδρωση έπειτα από ελάχιστη σωματική καταπόνηση ή σε κατάσταση χαλάρωσης
- Πόνος στο στήθος
- Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας

Η εξέταση από το θεράποντα ιατρό είναι αναγκαία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το φύσημα είναι αθώο ή υποδεικνύει συγγενή καρδιοπάθεια ή βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς

Τι είναι το ανεύρυσμα;

Το αρτηριακό ανεύρυσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια κρυφή ωρολογιακή βόμβα γιατί αναπτύσσεται και εξελίσσεται σιωπηλά, ενώ αποκαλύπτεται αιφνιδίως η ύπαρξή του όταν μεγαλώσει αρκετά και υποστεί ρήξη. Τότε τα συμπτώματα είναι εντονότατα, αλλά η αντιμετώπιση δυσχερής με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ακόμα και στις μέρες μας. Ανεύρυσμα ονομάζεται η περιγραπτή διαφόρου μορφής και διαστάσεων διεύρυνση του αρτηριακού τοιχώματος.

Με απλά λόγια, το τοίχωμα της αρτηρίας διατείνεται σε ένα ευενένδοτο σημείο, με αποτέλεσμα να «ξεχειλώσει» και να σχηματιστεί μια μάζα σαν μπαλόνι στην περιοχή. Η διεύρυνση αυτή συνεπάγεται και λέπτυνση του τοιχώματος και κατά συνέπεια κίνδυνο ρήξης. Τα ανευρύσματα της αορτής είναι τα συχνότερα και επιπλέον παρουσιάζουν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: η ρήξη τους συνοδεύεται από πολύ υψηλή θνησιμότητα αφενός και αφετέρου μπορούν να διαγνωστούν με μια πολύ απλή και φθηνή εξέταση, το υπερηχογράφημα.

Τι είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και πού οφείλονται;

Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι οι παθήσεις του καρδιακού μυός, οι οποίες δεν έχουν όλες την ίδια αιτιολογία. Πολλές φορές, εκτός από τα αίτια που τις προκαλούν διαφέρουν και τα συμπτώματα, αλλά και η θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι μυοκαρδιοπάθειες κάποιες φορές χαρακτηρίζονται από διαταραχή της μηχανικής λειτουργίας του μυοκαρδίου, η οποία μπορεί να είναι είτε συστολική είτε διαστολική, άλλες φορές από διαταραχή της ηλεκτρικής του λειτουργίας που προκαλεί αρρυθμίες και τέλος από παθολογική διάταση ή υπερτροφία μίας ή και των δύο κοιλιών.

Τα άτομα που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθειες, έχουν πολύ μεγάλη καρδιά που έχει διαταθεί ή είναι πολύ δύσκαμπτη ή έχει παθολογικά παχιά τοιχώματα. Οι μυοκαρδιοπάθειες θέτουν πολλές φορές τον ασθενή στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή ακόμα και σε αιφνίδιο θάνατο. Οι μυοκαρδιοπάθειες μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και κάποιες από αυτές είναι πιο συχνές σε συγκεκριμένες ηλικίες.

Οι μυοκαρδιοπάθειες δεν έχουν μόνο μία αιτία εμφάνισης ( κάποιες φορές το αίτιο είναι άγνωστο), αλλά εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε περίπτωση. Κάποιες από αυτές είναι αποτέλεσμα καρδιακών νοσημάτων, τα οποία επιδρούν στην καρδιά και κάποιες άλλες εξαρτώνται από μεταλλάξεις γονιδίων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μυοκαρδιοπάθειες εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα άτομο στην οικογένεια. Τέλος, μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων άλλων καταστάσεων, όπως της υπέρτασης, κάποιας ίωσης ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Η καρδιά αποτελεί μια αντλία, η οποία χρησιμεύει στην κυκλοφορία του αίματος σε όλα τα όργανα του σώματος. Όταν η αντλία αυτή δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, ώστε να το διοχετεύσει στο υπόλοιπο σώμα, λέμε ότι υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια.

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαχωρίζεται σε αριστερή και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με το αν αφορά το αριστερό ή δεξιό τμήμα της καρδιάς. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως συστολική ή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, ανάλογα με τον αν αφορά την συστολική (την δύναμη με την οποία συσπάται η καρδιά) ή την διαστολική (την ελαστικότητα του μυοκαρδίου και κατ΄επέκταση τον όγκο του αίματος που μπορεί να διαχειριστεί η καρδιά) λειτουργία της καρδιάς.