Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team
  • Βρίσκεστε εδώ:
  • Αρχική
  • Ιατρική Βιβλιοθήκη
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΕΦΤΕΙ;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΠΕΦΤΕΙ;

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός αντιδρά με διαφορετικούς μηχανισμούς από τον χειμώνα, για να αποκαταστήσει την θερμορύθμιση του. Προκαλείται αγγειοδιαστολή και εφίδρωση. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ
ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ

Έχετε αισθανθεί ποτέ σφίξιμο, αίσθημα βάρους και δυσφορία στο στήθος;

Πολλοί άνθρωποι με θωρακικό άλγος φοβούνται μια καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για το θωρακικό άλγος. Κάποια αίτια δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, ενώ άλλα είναι σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή.

Ποια είναι τα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν θωρακικό άλγος:

1. Η στηθάγχη είναι ένας τύπος προκάρδιου άλγους που σχετίζεται με την καρδιά.

2. Ο πόνος της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι παρόμοιος με αυτόν της ασταθούς στηθάγχης, αλλά πολύ πιο σοβαρός και επικίνδυνος για την ζωή.

3. Ταχυκαρδία και άγχος.

Να ξέρετε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγαλύτερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, καπνίζετε, χρησιμοποιείται κοκαΐνη, είστε υπέρβαρος ή έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή σακχαρώδη διαβήτη.


 ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ
ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ

Τι είναι το φύσημα;

Το φύσημα δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα ακουστικό σήμα, ένας ήχος, που δημιουργείται όταν:

● περνάει μεγάλη ποσότητα αίματος από υγιή αγγεία ή φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες (δηλαδή παρουσιάζεται η λεγόμενη υπερκινητική κυκλοφορία του αίματος) ή

● περνάει κανονική ποσότητα αίματος από ένα «πέρασμα» με στένωση (π.χ. ένα στενωμένο αγγείο, μία ελαττωματική βαλβίδα της καρδιάς). Και στις δύο περιπτώσεις η ροή του αίματος γίνεται στροβιλώδης. Με άλλα λόγια, διαταράσσεται η ομαλή ροή στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς το αίμα στροβιλίζεται, προκαλούνται δονήσεις, τις οποίες μπορεί να ακούσει ο γιατρός με το στηθοσκόπιο. O ήχος αυτών των δονήσεων μοιάζει με το θόρυβο που κάνουμε όταν φυσάμε, εξ’ αυτού και ο όρος «φύσημα».

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Για τη διάγνωση της κατάστασης που προκαλεί το φύσημα είναι απαραίτητο να γίνουν:

● Λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση από το γιατρό, ώστε συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία να διαγνώσει την προέλευση του φυσήματος. H κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται με τον εξεταζόμενο σε ηρεμία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αγχώδη άτομα, ιδίως γυναίκες, φαίνεται ότι έχουν φύσημα επειδή είναι ταραγμένες. Λόγω του άγχους, αυξάνεται η ροή του αίματος στα αγγεία και τις βαλβίδες της καρδιάς, οπότε ακούγεται φύσημα, το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αθώο.

● Yπερηχογράφημα κατά την κρίση του γιατρού, προκειμένου να βεβαιωθεί αν το φύσημα που άκουσε είναι αθώο ή παθολογικό.