Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team
  • Βρίσκεστε εδώ:
  • Αρχική
  • Ιατρική Βιβλιοθήκη
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Είναι λογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και αβέβαιοι για την επαναφορά στις σεξουαλικές επαφές μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου, ένα χειρουργείο καρδιάς ή μετά από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο. Εάν φοβάστε ότι μια σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι τόσο απαιτητική για την καρδιά σας όσο ίσως νομίζετε. Στην πραγματικότητα, εάν μπορείτε με ευκολία να ανεβείτε σκαλοπάτια 2 ορόφων ή να περπατήσετε γρήγορα, η καρδιά σας μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μιας σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως επανέρχονται στις σεξουαλικές επαφές μέσα σε 2-3 εβδομάδες από την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Κάποια φάρμακα ενδεχομένως όμως να περιορίζουν τη σεξουαλική σας ικανότητα. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι κάποια φάρμακα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την απόκτηση ή διατήρηση της στύσης τους. Μιλήστε με τον καρδιολόγο σας για τα ερωτήματα και τις ανησυχίες που σας απασχολούν. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να έχετε οπωσδήποτε το συντομότερο σεξουαλική επαφή για να δείξετε την αγάπη σας στο σύντροφό σας. Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα άγγιγμα μπορεί επίσης να δείξει την αγάπη και την αφοσίωσή σας. Βεβαιώστε από πριν την κατάλληλη στιγμή της σεξουαλικής επαφής.

Διαλέξτε ώρες που είστε και οι 2 ξεκούραστοι και δε θα σας διακόψουν. Αφιερώστε επίσης αρκετό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, αν έχετε βραδεία σεξουαλική αντίδραση, μπορείτε να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό σας.


 ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις αγγειακές αντιστάσεις και την αρτηριακή πίεση ενώ συγχρόνως προάγουν τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Επιπλέον, το ψύχος προκαλεί διαταραχές στους αιμοστατικούς μηχανισμούς ευνοώντας την δημιουργία θρόμβων. Φαίνεται, όμως, ότι το κρύο δεν είναι ο μοναδικός μηχανισμός αύξησης των δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων, γιατί οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο των εορτών. Συμβουλές για όλους, αλλά ιδίως για τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια:

1.    Αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά και αλάτι

2.    Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφών

3.    Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και παράνομων ουσιών

4.    Αποφυγή καπνίσματος και χώρων όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού, το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαπτικό

5.    Αποφυγή του θυμού και του έντονου συναισθηματικού στρες με την συναναστροφή αγαπημένων φίλων και συγγενών

6.    Αποφυγή της έντονης σωματικής κόπωσης και της παρατεταμένης αϋπνίας

7.    Αποφυγή της κυκλοφορίας και της σωματικής καταπόνησης κατά την διάρκεια του έντονου ψύχους

8.    Μη διακοπή της καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής

9.    Φροντίδα για την κατοχή επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων για την κάλυψη της περιόδου των αργιών, όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε γιατρούς και φαρμακεία

10.    Αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας σε περίπτωσης εμφάνισης κάποιου συμπτώματος, όπως δύσπνοιας, πόνου στο στήθους, καταβολής, έντονης κόπωσης, ζάλης ή τάσης για λιποθυμία

11.    Τέλος, είναι απαραίτητο τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με γνωστή καρδιοπάθεια να κάνουν τον ετήσιο εμβόλιό τους μόλις αυτό είναι διαθέσιμο.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Πολλά φάρμακα αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση της βαρφαρίνης. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙΝR

Φάρμακα που ενισχύουν τη δράση του Sintrom
Aspirin, Avelox, Azuril, Angoron, Αναβολικά, Bactrimel, Biofenac, Ceclor, Controloc, Ciproxin, Egicalm, Epanutin, Fungoral, Flagyl, Fungostatin, Feldene, Inderal, Klaricid, Kentacef, Lorbef, Losec, Mandokef, Mefoxil, Mesulid, Movatec, Norocin, Pariet, Procef, Penrazol, Ponstan, Rulid, Septrin, Salospir, Ticlid, Ticlodone, Voltaren, Vibramicin, Zinadol, Zurcazol, Zinacef.

Φάρμακα που ελαττώνουν τη δράση του Sintrom
Ανοσοκατασταλτικά, Γλυκοκορτικοειδή, Οιστρογόνα, Αντιόξινα, Βαρβιτουρικά, Σπειρονολακτόνη, Rifadin, Βιταμίνες Κ, C (σε πολύ μεγάλες δόσεις), Tegretol

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

-  Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.

-   Η βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες ή αιματώματα (μελανιές). Αν εμφανίσετε αιματώματα ή αιμορραγία, πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού ή ενδοσκοπικό έλεγχο επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μπορείτε να τρώτε απ΄ όλα, αποφεύγοντας όμως τις υπερβολές. Πρέπει να τρώτε σταθερή ποσότητα τροφίμων με βιταμίνη Κ κάθε μέρα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να τα αποφεύγετε τελείως.

-    Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, παντζάρια, γογγύλια, σπανάκι, τριφύλλι, σπαράγγια, κουνουπίδι), κάστανα, καρότο, γλυκοπατάτες, αμύγδαλα, όσπρια (φασολάκια, αρακάς), χόρτα (αντίδια, βλήτα κ.α.), συκώτι βοδινού και χοιρινού, μαγιονέζα, σογιέλαιο, κρόκος αυγών.

-    Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωση καφεινούχων αφεψημάτων όπως cola, καφές , ζεστή σοκολάτα & σοκολατούχο γάλα καθώς και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι, το σκόρδο και το Ginseng.

-    Η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 αλκοολούχων ποτών (μπύρα, κρασί κτλ)  μπορεί να αυξήσει την δράση των κουμαρινών για αυτό πρέπει να πίνετε το λιγότερο δυνατόν και κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

-    Ο καπνός ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων και συνεπώς δεν επιτρέπεται το κάπνισμα που έτσι ή αλλιώς προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ SINTROM
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ SINTROM

Το Sintrom λαμβάνεται πάντα ΜΙΑ φορά, την ίδια ώρα κάθε ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραλείψετε μια δόση, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό. Αν παραλείψετε παραπάνω δόσεις, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η ρύθμιση γίνεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR. Κατά την έναρξη της θεραπείας το INR πρέπει να μετράται συχνά και κατόπιν σε αραιότερα διαστήματα ανάλογα με τα επίπεδα του INR. Ποτέ όμως δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Η καρδιακή προσβολή απειλεί άμεσα την ζωή. Οφείλεται σε σοβαρές αρρυθμίες πάνω σε έδαφος οξέος ή παλαιού εμφράγματος μυοκαρδίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ισχυρό πόνο στο κέντρο του στήθους, που είναι πιεστικός και κρατά αρκετά λεπτά, δυσφορία και βάρος στο στήθος που μπορεί να αντανακλά στα χέρια, ώμους, σιαγόνα ή στομάχι. Επίσης έντονη εφίδρωση, ναυτία, εμετό, μεγάλη αδυναμία, ωχρότητα στο δέρμα και δυσκολία στην αναπνοή. Ο ασθενής καταβάλλεται από αγωνία και φόβο.

Αντιμετώπιση:

- Καλέστε επειγόντως το 166.

- Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.

- Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις.

- Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.

- Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντάς τον με μια κουβέρτα ή παλτό.

- Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.