Ο προαθλητικός έλεγχος έχει κύριο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια σωματικής άσκησης, που έχει λάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης δημοσιότητας περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στην άθληση.
Σκοπός, επίσης, του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Ο έλεγχος απευθύνεται σε αθλητές κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εγγεγραμμένους σε γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κτλ.) με βασικό σκοπό την διασφάλιση των αθλητών, την κάλυψη της ευθύνης των ιδιοκτητών και των προεδρείων των συλλόγων και την ομαλή λειτουργία των χώρων άθλησης.
O προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση ¨ρουτίνας¨. Απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού), ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρης κλινική εξέταση με υπερηχοκαρδιογράφημα. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter. Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες και καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλητών και των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά αφού ενέχονται και νομικές ευθύνες, και σε καμία περίπτωση, βέβαια και με καμίαδικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση.