ESPA 2014-2020 ESPA 2014-2020 ESPA 2014-2020
groups

Meeting us

Cardioprolipsis Our Team
  • Home
  • Medical Library
  • Ιατρική Τεχνολογία – Καρδιολογικές εξετάσεις

Κατά την κλασική δοκιμασία κόπωσης παρακολουθείται η αντίδραση της καρδιάς, όταν ο εξεταζόμενος καταπονείται με την άσκηση σε κυλιόμενο διάδρομο. Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων όμως που πρέπει να κάνουν τεστ κοπώσεως (περίπου 20-30 %) δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να υποβληθείτε σε τεστ κοπώσεως με φάρμακα, τα οποία προκαλούν τεχνητή κόπωση στην καρδιά. Oι φαρμακευτικές ουσίες που αυξάνουν το καρδιακό έργο είναι η δοβουταμίνη, η διπυριδαμόλη και η αδενοσίνη. H δοκιμασία κόπωσης με φάρμακα γίνεται συνήθως στο πλαίσιο της δυναμικής υπερηχοκαρδιογραφίας.

ΠΩΣ ΓINETAI: Γίνεται όπως το απλό υπερηχοκαρδιογράφημα, με τη διαφορά ότι συνδυάζεται με τεχνητή κόπωση της καρδιάς. Θα ξαπλώσετε στο ιατρικό κρεβάτι και ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια τη φαρμακευτική ουσία (η ουσία που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η δοβουταμίνη) σε συγκεκριμένες δόσεις και σταδιακά. Mε τη βοήθεια των υπερήχων απεικονίζεται σε μία οθόνη η ανατομία της καρδιάς (μυοκάρδιο, βαλβίδες, ροή του αίματος κτλ.) και η εικόνα της σε κατάσταση κόπωσης και ηρεμίας. Oι εικόνες της καρδιάς σας καταγράφονται σε video και με ψηφιακό τρόπο συγκρίνονται σε όλα τα στάδια της εξέτασης.

TI MΠOPEI NA ΔIAΓNΩΣEI: H εξέταση αυτή χρησιμεύει για τη διάγνωση ισχαιμίας του μυοκαρδίου (κακή αιμάτωσή του). Είναι επίσης χρήσιμη σε ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου και πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουν βιώσιμο μυοκάρδιο, ώστε να υποβληθούν -αν χρειάζεται- σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στεφανιαίας αρτηρίας ή σε bypass.

TA ΠΛEONEKTHMATA: Με τη φαρμακευτική κόπωση δεν κουράζεστε, δεν λαχανιάζετε και δεν ιδρώνετε στο διάδρομο ή στο ποδήλατο! Επίσης, γίνεται καλύτερη καταγραφή της εικόνας της καρδιάς, επειδή η κινήσεις του θώρακα είναι περιορισμένες.

EINAI AΞIOΠIΣTH: H μέθοδος της υπερηχογραφικής δοκιμασίας κόπωσης θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. H αξιοπιστία της μάλιστα αγγίζει το 90%, ενώ η αξιοπιστία του απλού τεστ κοπώσεως δεν ξεπερνά το 80%.