Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team

CARDIOPROLIPSIS

Σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες

Ολοκληρωμένη ποιοτική φροντίδα υγείας για παιδιά και ενήλικες

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πάνω από 1500 Stress Echo την τελευταία τριετία

Επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά χωρίς αναμονή

Εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης κύησης

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

Απομακρυσμένη on-line ιατρική παρακολούθηση από τον ιατρό

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ειδικό διατροφολογικό τμήμα

Προγράμματα καρδιαγγειακής πρόληψης

Προαθλητικός έλεγχος

Φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ

Το ιατρείο μας δεν είναι ένα απλό καρδιολογικό ιατρείο…

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο μας είναι μια σύγχρονη καρδιολογική μονάδα παροχής υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών.

mouse over
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 • Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο μας, εκτός των άλλων, προσφέρει μεγάλη γκάμα υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών:
 • Υπέρηχοι (Triplex καρδιάς, αορτής, Contrast Echo κά)
 • Δοκιμασίες φόρτισης - Ελέγχου ισχαιμίας (Δοκιμασία κόπωσης, Stress – Exercise Echo)
 • Holter ρυθμού 24h & 48h, Holter aρτηριακής πίεσης, Holter ύπνου και νυχτερινής οξυμετρίας κά
 • Πολύ-holter 5:1 (ρυθμού-πίεσης-οξυμετρίας-ύπνου-αρτηριακής σκληρίας)
 • Τηλεϊατρικές υπηρεσίες (Τηλεκαρδιογράφος, Τηλεπιεσόμετρα κά)<
 • Ειδικές συσκευές μέτρησης - Μέτρηση κνημοβραχιόνου δείκτη, Βασικός μεταβολισμός, Μετρητές φυσικής δραστηριότητας κά)
 • Ειδικές υπηρεσίες (Έλεγχος βηματοδοτών, Προαθλητικός έλεγχος, Καρδιακή Γενετική κά)
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - MORE

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σας παρέχουμε μοναδικές, εξειδικευμένες υπηρεσίες, που απαιτούν πιστοποιημένη εκπαίδευση και σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό.

mouse over
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το ιατρείο μας σας προσφέρει εκτός από τις κλασικές καρδιολογικές εξετάσεις ορισμένες προηγμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες, με τα αρτιότερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας γενιάς. Ο ιατρός μας κος Βαχλιώτης Βασίλειος διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη διενέργεια δυναμικών υπερηχοκαρδιογραφιών. Στο ιατρείο μας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3000 stress – contrast – exercise echo.

Stress – Exercise echo
Contrast echo
Καρδιολογική παρακολούθηση κύησης
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - MORE

ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τέσσερα (4) Ειδικά Τμήματα παρέχουν σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

mouse over
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
 • Τμήμα Διατροφής
 • Τμήμα τηλεϊατρικής
 • Τμήμα κατ’ οίκον φροντίδας – Home care
 • Τμήμα Καρδιακής Αποκατάστασης
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ - MORE

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Καλέστε μας άμεσα στα τηλέφωνα 211-0102558 & 211-0136676. Αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια κάθε επείγον καρδιολογικό περιστατικό.

mouse over
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Καλέστε μας άμεσα στα τηλέφωνα 211-0102558, 211-0136676. Στο ιατρείο μας παρέχεται πλήρης ασφάλεια με υποστήριξη απινιδωτή και monitor συνεχούς καρδιολογικής ΗΚΓφικής και βηματοδοτικής υποστήριξης ενώ το φαρμακείο μας περιλαμβάνει ευρύτατη γκάμα φαρμάκων, με υποστήριξη διασωλήνωσης και οξυγονοθεραπείας, εξασφαλίζοντας την ασφαλή αντιμετώπιση επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ - MORE
Welcome to our doctor
Καλώς ήρθατε στην Cardioprolipsis

Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο του κ. Βαχλιώτη είναι μια σύγχρονη καρδιολογική μονάδα παροχής υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών.

Η διακριτική μας ονομασία μας Cardioprolipsis αντανακλά την παροχή ευρύτερων υπηρεσιών ιατρικής πρόληψης και υγιεινοδιαιτητικής υποστήριξης, με κατεύθυνση την εξατομικευμένη επιλογή του καταλλήλου τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης.

Το προσωπικό μας αποτελείται από έμπειρα στελέχη με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών. Μια άρτια οργανωμένη ομάδα νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, διαιτολόγων και ψυχολόγων εγγυάται την καλύτερη εξυπηρέτηση σας ενώ η παρουσία των υπολοίπων ειδικευμένων ιατρών στο κτίριο της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ εγγυάται την άμεση και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ασθενούς.

Η συνεργασία μας με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία εξασφαλίζει στον ασθενή ταχεία και ασφαλή επίλυση του προβλήματός του.

Ιωάννου Φωκά 40, Αθήνα 111 42

info[at]cardioprolipsis.gr

211-0102558 | 211-0136676

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Τηλεϊατρική Παρακολούθηση, Παχυσαρκία, Οικογενειακή Υγεία, Παράγοντες Κινδύνου

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Στο σύγχρονο πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο μας λειτουργεί  διατροφολογικό τμήμα με υπεύθυνη την πτυχιούχο διαιτολόγο κ. Αικατερίνη Μπακαλάκη, με στόχο τη διεπιστημονική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών. Οι υπηρεσίες μας προσφέρονται σε άτομα όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους και ειδικά σε ασθενείς με συνυπάρχουσες νόσους και προβλήματα μεταβολισμού, που χρειάζονται αρκετά σύνθετες δίαιτες και παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η σύνθεση μιας σωστής δίαιτας πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό και το οργανικό υπόβαθρο του κάθε ασθενή. Η αποσπασματική προσέγγιση των διαιτολογικών προβλημάτων δεν μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ιδιαιτερότητα του κέντρου μας έγκειται στην επιστημονική και ολοκληρωμένη ιατρική και διαιτολογική προσέγγιση που χρειάζεται ο υπέρβαρος ασθενής, την οποία μόνο μια άρτια εκπαιδευμένη ομάδα μπορεί να προσφέρει. Το ρητό του Ιπποκράτη «φάρμακο σου είναι η τροφή σου» ταυτίζεται απόλυτα με τους στόχους μας.

Η υπεύθυνη του διατροφολογικού τμήματος, καθοδηγεί τους ασθενείς στην ορθή διαμόρφωση του τρόπου διατροφής τους και δίνει εναλλακτικές επιλογές τροφών για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες του καθενός. Παράλληλα, σε συνεργασία με το  τμήμα αποκατάστασης, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην ταχύτερη επίτευξη των στόχων με την εκπόνηση (από φυσικοθεραπευτή και γυμναστή) ειδικών εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης για υγιείς και ασθενείς. Επιπλέον, στην διάθεση σας βρίσκεται ψυχολόγος, με εμπειρία στην διαχείριση των διατροφικών διαταραχών, ενώ το έργο μας υποστηρίζεται από τα υπόλοιπα ιατρικά τμήματα (ενδοκρινολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, μικροβιολογικό, υπερηχογραφικό, χειρουργικό κ.ά.) της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ, συμβάλλοντας έτσι στην ολιστική αντιμετώπιση κάθε διαιτολογικού προβλήματος.

Στο τμήμα μας μπορούν να αντιμετωπιστούν παχύσαρκοι ασθενείς κάθε ηλικίας, με προβλήματα μεταβολισμού και συνυπάρχουσες νόσους. Ιδιαίτερα μπορούν ωφεληθούν ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, θυρεοειδοπάθεια, αναιμία, οστεοπόρωση, υπερουριχαιμία, νεφροπάθεια, χολοκυστοπάθεια, έλκος και άλλα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά. Παρέχεται, επιπλέον, ειδική διατροφική υποστήριξη σε αθλητές, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, καθώς και ομαδικά-εταιρικά προγράμματα. Απευθυνόμαστε επίσης σε γυναίκες με αισθητικά προβλήματα, όπως  ορμονικές διαταραχές και κατακράτηση υγρών αλλά και σε υγιείς ανθρώπους που έχουν στόχο την πρόληψη και την υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής.

Το έργο μας υποστηρίζεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, που είναι σε θέσει να πραγματοποιήσει πλήρη ανάλυση της σωματικής σύνθεσης. Γίνονται ειδικές μετρήσεις, όπως:

 • Λιπομέτρηση και ανάλυση της σύστασης του σώματος (προσδιορισμός λιπώδους και μυϊκής μάζας, περιεκτικότητας νερού στο ανθρώπινο σώμα), με τη χρήση μηχανήματος βιοηλεκτρικής εμπέδησης.
 • Μέτρηση του σωματικού βάρους και ειδικών μετρικών στοιχείων (περιφέρεια μέσης, κοιλιάς, γλουτών, μηρών, βραχίονα) για την καλύτερη εκτίμηση της προόδου του ασθενή.
 • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού, πολύ εύκολα, με την αναπνοή, με χρήση της πρωτοποριακής συσκευής Breezing. Η συσκευή Breezing είναι ένας “έξυπνος” μετρητής έμμεσης θερμιδομετρίας, πανεύκολος στην εκμάθηση και χρήση. Μας δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας ταχύτατα και με ακρίβεια, τις πραγματικές πληροφορίες για τον μεταβολισμό μας.
 • Παρακολούθησης της φυσικής δραστηριότητας με ειδικούς μετρητές κίνησης και ζωτικών παραμέτρων
 • Ανίχνευση υπνικής άπνοιας, με ειδικά holter ύπνου

Στο ιατρείο μας διατίθεται , επίσης, η δίαιτα Eurodiet, μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιατρική δίαιτα, που βασίζεται στον γλυκαιμικό έλεγχο των προσλαμβανομένων τροφών, με άριστα αποτελέσματα, ειδικά στους διαβητικούς ασθενείς.

Με την καθοδήγηση και την παρακολούθηση του ιατρού, της διατροφολόγου και των συνεργατών τους, μπορείτε να επιλέξετε την ιδανική δίαιτα, που σας ταιριάζει…

 

EURODIET

H μέθοδος Eurodiet είναι μία επιστημονική μέθοδος απώλειας βάρους, δομημένη με βάση τις πιο πρόσφατες μελέτες και την ιατρική βιβλιογραφία. Αποτελείται από τέσσερις φάσεις, δύο φάσεις δυναμικής απώλειας και δύο φάσεις απώλειας, εκπαίδευσης και διατροφικής αγωγής. Η μέθοδος χαρακτηρίζεται από:

 • Αποτελεσματικότητα: Επιτυγχάνεται μια απώλεια περίπου 10% του βάρους σε 40 με 50 ημέρες. 
 • Ευκολία εφαρμογής: Δεν χρειάζεται να ζυγιστεί καμία τροφή, υπάρχουν ευχάριστες γευστικές επιλογές, γλυκά από την πρώτη ημέρα...
 • Ασφάλεια: Καμία καταπόνηση του οργανισμού και ενεργοποίηση μηχανισμών αντιοξείδωσης και αντιγήρανσης.
 • Και το κυριότερο: Εκπαίδευση. Αυτός που ολοκληρώνει το πρόγραμμα, δεν έχει πια κανένα άγχος για τη σταθεροποίηση του βάρους του. Είναι πλήρως ενημερωμένος και έχει αποκτήσει καινούρια και σωστή διατροφική αγωγή.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΓΚΥΟΥ - ΠΑΙΔΙΟΥ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΓΚΥΟΥ - ΠΑΙΔΙΟΥ
 • KΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ

Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε με αφορμή την μεγάλη εμπειρία του κ. Βαχλιώτη, από την πολυετή συνεργασία του με την μαιευτική-γυναικολογική κλινική του «ΜΗΤΕΡΑ», στην παρακολούθηση των εγκύων, των επιτόκων υψηλού κινδύνου και των λεχωίδων με ή χωρίς καρδιολογικά προβλήματα. Συχνές καρδιολογικές επιπλοκές της κύησης, όπως η υπέρταση, η εκλαμψία και η προεκλαμψία αλλά και οι κυήσεις υψηλού κινδύνου, όπως σε γυναίκες με βαλβιδοπάθεια, αρρυθμίες, θυρεοειδοπάθεια, πνευμονική υπέρταση και μυοκαρδιοπάθεια απαιτούν την στενή συνεργασία ενός έμπειρου καρδιολόγου με τον γυναικολόγο, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της υγείας της εγκύου και η ανεπιθύμητη διακοπή της κύησης. Eμείς αναλαμβάνουμε τον προληπτικό έλεγχο της εγκύου, την τακτική καρδιολογική παρακολούθηση, όπου απαιτείται αλλά και την αντιμετώπιση των επιπλοκών των κυήσεων υψηλού καρδιολογικού κινδύνου τόσο στην περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και στη λοχεία. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε, οποτεδήποτε χρειαστεί, τη γυναίκα στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων της κύησης και να συμβάλλουμε στην επιτυχή ολοκλήρωσή της.

 

 • ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ

Η εξειδίκευση και η μεγάλη εμπειρία του γιατρού στον υπέρηχο, εγγυάται την παροχή της πιο σύγχρονης, ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας για ότι πολυτιμότερο έχετε, το παιδί σας.  Εκατοντάδες γονείς μας έχουν εμπιστευθεί από το 2009 που ξεκινήσαμε την λειτουργία μας. Ο σύγχρονος εξοπλισμός και το έμπειρο προσωπικό μας αλλά και το ευχάριστα διαμορφωμένο περιβάλλον και οι προβολές cartoons κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εγγυώνται την καλύτερη αντιμετώπιση για τους μικρούς μας ήρωες. Η εξέταση των παιδιών, εκτός από την κλινική εκτίμηση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, μπορεί να συμπληρωθεί με υπερηχογράφημα (Triplex) καρδιάς και αιματολογικές εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο.  Οι συχνότερες περιπτώσεις που ενδεχομένως θα μας χρειαστείτε είναι:

 • Εκτίμηση φυσημάτων (στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φυσιολογικά άνευ διαγνωστικής σημασίας)
 • Εκτίμηση μη σύμπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών (οι σύμπλοκες κυανωτικές καρδιοπάθειες χρήζουν παρακολούθησης από ειδικό παιδοκαρδιολόγο)
 • Προαθλητικός– σχολικός έλεγχος – βεβαιώσεις
 • Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος
 • Εκτίμηση ύποπτων καρδιακών συμπτωμάτων (όπως ανεξήγητη ζάλη, λιποθυμία, προκάρδιος πόνος, δύσπνοια στην κόπωση, ταχυπαλμία και αίσθημα παλμών, κά)
ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ
ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

Η τηλεϊατρική αποτελεί μια σύγχρονη πρωτοποριακή μέθοδο άμεσης εκτίμησης, θεραπείας και παρακολούθησης του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω σύγχρονων συστημάτων τηλεπικοινωνίας. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ο ιατρός μπορεί άμεσα και εύκολα  να έχει στη διάθεση του δεδομένα για τη υγεία του ενδιαφερόμενου και να εκτιμήσει την κατάσταση του, δίνοντας την κατάλληλη θεραπεία ακόμα κι αν ο ασθενής βρίσκεται σε μία απομακρυσμένη περιοχή. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση χρονίων νοσημάτων (καρδιοπάθειες, άσθμα, διαβήτης κ.ά.) αλλά και για την τηλεμετρική λήψη σημάτων ζωτικών παραμέτρων, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της φαρμακευτικής αγωγής και να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης της υγείας του ασθενούς. Μια χρήσιμη εφαρμογή της τηλεϊατρικής είναι η κατ’ οίκον νοσηλεία (home care), όπου ο ασθενής µπορεί να βρίσκεται σπίτι του και να παρακολουθείται από απόσταση από τον ιατρό του. Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του (υψηλή πίεση, αρρυθμία, ταχυπαλμία, κ.λπ.) ειδοποιείται άμεσα ο ιατρός, προκειμένου να δει τι ακριβώς συμβαίνει, και να επιληφθεί του θέματος.

Στο ιατρείο μας έχουμε τη δυνατότητα τηλεϊατρικής παρακολούθησης:

 • Του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, με τη χρήση σύγχρονων τηλε – καρδιογράφων, για άμεση και συνεχή παρακολούθηση ασθενών από το χώρο τους, σε περιπτώσεις όπως η αξιολόγηση της δράσης αντιαρρυθμικών φαρμάκων, η εκτίμηση αρρυθμιών (πχ. κολπική μαρμαρυγή), η διερεύνηση άτυπων επεισοδίων προκάρδιου άλγους κ.ά.
 • Της αρτηριακής πίεσης, με τη χρήση σύγχρονων συνδεδεμένων τηλε – πιεσομέτρων, για αυτόματη παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς να χρειάζονται συνεχείς επισκέψεις στο γιατρό.
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ
 • ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Τα προγράμματα καρδιαγγειακής πρόληψης είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος παρακολούθησης και τροποποίησης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, τα οποία προβλέπουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νόσων στην 10ετία και προτείνουν την κατάλληλη τροποποίηση του τρόπου ζωής, με στόχο την μετρήσιμη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 Είναι  εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα προγράμματα «Life’s simple seven» του American College Of Cardiology και «Heart Score» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας. Αποτελούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας σας και συμβάλλουν στην ανάδειξη της πρωτοπορίας του ιατρείου μας.

Ενώ οι περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις ασχολούνται κυρίως με την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της νόσου, λίγη προσοχή δίνεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, ο οποίος ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό ασθενειών, η σημασία του οποίου τείνει να υποτιμάται επειδή οι παρεμβάσεις είναι  συνήθως δύσκολες και απαιτούν ισχυρή δόση αυτοπειθαρχίας. Αυτή την σημαντική αλλαγή φιλοδοξούν να πετύχουν τα προγράμματά μας.

Τα προγράμματα δομούνται παράλληλα με τις επισκέψεις που κάνετε στο ιατρείο μας και δίνονται σχεδόν με μηδενικό κόστος (επιβαρύνεστε μόνο με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος κάποιων μηχανημάτων όταν επιβάλλεται η χρήση τους), αποτελώντας εξέχουσα κοινωνική προσφορά του ιατρείου αλλά και ουσιαστική συμβολή στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Στα προγράμματα περιλαμβάνονται:

 1. Μετρήσεις όλων των καρδιακών δεικτών και υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου
 2. Εκτίμηση του συνόλου των βασικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (Αρτηριακή πίεση, Σάκχαρο, Χοληστερίνη) και των παραμέτρων που τις επηρεάζουν.
 3. Μετρήσεις σωματικού βάρους, λιπομέτρηση και εκτίμηση της σύστασης του σώματος.
 4. Δωρεάν παροχή συμβουλευτικών διατροφικών συμβουλών για την επίτευξη των στόχων και, εάν το επιθυμείτε, παροχή ειδικών εξατομικευμένων διαιτολογίων και παρακολούθηση σε εξαιρετικές τιμές.
 5. Μέτρηση του κνημοβραχιόνιου δείκτη για την εκτίμηση ύπαρξης περιφερικής αγγειοπάθειας.
 6. Εκτίμηση της ποιότητας του ύπνου και διερεύνηση υπνικής άπνοιας.
 7. Εκτίμηση κινδύνου από τη χρήση καπνού και προσφορά προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος.
 8. Παρακολούθηση φυσικής δραστηριότητας και εκτίμηση της σωματικής ικανότητας άσκησης.
 9. Εκτίμηση δεικτών κοινωνικής και ψυχικής ικανοποίησης.
 10. Εκτίμηση του συνόλου των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μειωθεί αποτελεσματικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και ενεργή υποστήριξη, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.
 11. Ολοκληρωμένος συμβουλευτικός οδηγός ιατρικής πρόληψης, για την εκτίμηση του συνολικού αναγκαίου προσυμπτωματικού ελέγχου που θα έπρεπε να είχατε κάνει, σύμφωνα με την ηλικία σας.

 

Γνωρίστε την καρδιά σας. Ζήστε καλύτερα!

Ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Εάν η αρτηριακή σας πίεση κυμαίνεται στα φυσιολογικά όρια, μειώνεται η πίεση στην καρδιά, τις αρτηρίες και τα νεφρά σας και παραμένετε υγιείς. Μάθετε πώς να ρυθμίζετε την αρτηριακή σας πίεση .

Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας

Η υψηλή χοληστερόλη ευθύνεται για την δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να αποφράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Όταν ελέγχετε τη χοληστερόλη σας, δίνετε την δυνατότητα στις αρτηρίες σας να παραμείνουν ανοιχτές και καθαρές. Μάθετε πώς να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας.

Μειώστε το σάκχαρο του αίματος

Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής που τρώμε μετατρέπεται σε γλυκόζη (ή σάκχαρο του αίματος) που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα. Μάθετε πώς να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας .

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

Η δραστήρια ζωή είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και σ’ αυτούς που αγαπάτε. Με απλά λόγια, η καθημερινή σωματική δραστηριότητα αυξάνει την διάρκεια και την ποιότητα της ζωής σας. Μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα.

Βελτιώστε την διατροφή σας

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα σας όπλα για την καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων. Όταν τρώτε υγιεινά, βελτιώνετε τις πιθανότητες να νοσήσετε και αισθάνεστε καλύτερα! Μάθετε πώς να βελτιώσετε την διατροφή σας.

Χάστε βάρος 

Εάν αποβάλλετε το περιττό λίπος και τα παραπανίσια κιλά, μειώνετε την επιβάρυνση της καρδιάς, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και του σκελετού.  Κάνετε στον εαυτό σας το δώρο της δραστήριας ζωής, μειώνετε την αρτηριακή σας πίεση και βοηθάτε τον εαυτό σας να αισθάνεται καλύτερα. Μάθετε πώς να χάσετε ή να διαχειριστείτε το βάρος .

Σταματήστε το κάπνισμα

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν καπνίζετε, η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μάθετε πώς να σταματήσετε το κάπνισμα.

 

Μικρές παρεμβάσεις χαρίζουν χρόνια ζωής!

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ

Το βιογραφικό του καρδιολόγου κ. Βαχλιώτη Βασίλειου

Βασίλης Βαχλιώτης
Ο καρδιολόγος κ.Βασίλειος Βαχλιώτης εισήχθη 1ος στην Ιατρική του πανεπιστημίου Πατρών από όπου αποφοίτησε το 1997.Εξειδικεύτηκε στην Γενική Παθολογία στο Γ.Ν Πύργου και την συνέχεια...
ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Καρδιολόγος
Περισσότερα
Εξειδίκευση στην Υπερηχοκαρδιογραφία
Εξειδίκευση στην Υπερηχοκαρδιογραφία
Stress - Contrast - Exercise Echo
Stress - Contrast - Exercise Echo

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

"Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν"

Ιπποκράτης

Η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου

Ιπποκράτης

Εσείς έχετε το ζην εμείς σας δίνουμε το ευ ζην...

Νομίζω ότι ο Κος Βαχλιωτης έχει την στόφα των παλαιών καλών ιατρών που νοιάζονται για τον ασθενούντα άνθρωπο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ
Πρώτη επίσκεψη στον γιατρό , ήταν εξαιρετικά σχολαστικός και επεξηγηματικός, σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Το προσωπικό του Ιατρείου φιλικό και εξυπηρετικό. Σας ευχαριστώ!
ΜΑΡΙΑ Φ
Είναι ένα πλήρης εξοπλισμένο ιατρείο με ωραίο προσεγμένο περιβάλλον. Το προσωπικό πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό. Ο ιατρός επικοινωνιακός επεξηγηματικός και κατανοητός. Άψογος επαγγελματίας!
Μαρινος Π
Πολύ καλό ιατρείο .Έκανα εξετάσεις που δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Πολύ εξελιγμένο. Θυμίζει εξωτερικό. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό.
Χαράλαμπος Μ
Ένα πολύ οργανωμένο ιατρείο, με ευχάριστο περιβάλλον και με έναν ιατρό - επιστήμονα που έδωσε αποτελεσματική λύση στο πρόβλημά μου!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β
Ο Κ ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΛΟΓΩ ΕΝΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΑΡΤΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΑ ΕΥΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΛΕΠΤΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ Β

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Έγκυρη, επιστημονική και συμβουλευτική αρθρογραφία

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκύπτει όταν ένας κλάδος των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς αποφραχθεί εντελώς με αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και την επαπειλούμενη νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος της καρδιάς. Συνήθως η απόφραξη της αρτηρίας προκαλείται από έναν θρόμβο (πήγμα αίματος), ο οποίος σχηματίζεται ξαφνικά πάνω σε μια αθηρωματική πλάκα και αποφράζει πλήρως τον αυλό. Η τελευταία αποτελεί μέρος της αθηρωμάτωσης, μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης λιπιδίων και άλλων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών που καταλήγει σε σταδιακή στένωση του αγγείου. Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο πρόσθιο τοίχωμα της καρδιάς είναι αποτέλεσμα απόφραξης του μεγαλύτερου κλάδου της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Επειδή το έμφραγμα αυτό είναι συχνά εκτεταμένο, προεξάρχον σύμπτωμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η υπόταση. Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς εμφανίζεται όταν υπάρχει στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας. Βλάβη παρουσιάζεται στο κάτω τμήμα της καρδιάς. Η δυσλειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής είναι συχνά η αιτία αρρυθμιών. Έμφραγμα του μυοκαρδίου που σημειώνεται στο πλάγιο-οπίσθιο τοίχωμα της καρδιάς έχει ως αιτία απόφραξη της αριστερής περισπωμένης αρτηρίας. Τότε παρουσιάζεται βλάβη του πλάγιου-οπισθίου τοιχώματος της καρδιάς.Τα τμήματα της καρδιάς που αναφέρθηκαν παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει βλάβη, η ποσότητα του αίματος που στέλνεται στα υπόλοιπα μέρη του σώματος μειώνεται.
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
Γιατί οι νέες τεχνικές των καρδιολογικών υπέρηχων , όπως το stress echo κλπ αποτελούν ένα παράθυρο για το μέλλον... Έχουμε πλέον την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Σήμερα, θεωρείται παράλογο πια να χαθεί άδικα κάποιος ασθενής επειδή δεν αντιμετωπίστηκε και δεν διαγνώστηκε σωστά. Βλέπουμε έτσι όλο και πιο πολλούς αρρώστους με σοβαρά προβλήματα Στεφανιαίας Νόσου και Καρδιακής Ανεπάρκειας να επιζούν περισσότερα χρόνια...Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι καρδιολόγοι λέμε μεταξύ μας ότι εμείς είμαστε η κύρια αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας αφού με την εξέλιξη της καρδιολογίας αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης. Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες «Νέες Τεχνικές των Καρδιολογικών Υπερήχων». Όπως ίσως θα έχετε ακούσει πρόκειται για πολλά υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις απεικόνισης της καρδιάς με χρήση των υπερήχων, οι οποίες με την εφαρμογή τους φέρνουν αλλαγή του τρόπου σκέψης στην σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Στις νέες τεχνικές περιλαμβάνονται η δυναμική υπερηχογραφία ή stess echo, το ιστικό Doppler, η διαοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφία, η μυκαρδιακή παραμόρφωση και η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast Echo). Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα, που πολλοί από εσάς θα έχετε εξεταστεί, ο οποίος με τη χρήση υπερήχων καταφέρνει να απεικονίσει την κινούμενη καρδιά και τις δομές της με σαφήνεια και λεπτομέρεια, χωρίς αιματηρή επέμβαση ή χρήση ραδιενέργειας. Με τον κλασσικό υπέρηχο μέχρι σήμερα μπορούσαμε να δούμε την λειτουργικότητα της καρδιάς, το εάν έχει δηλαδή κάποιος Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μπορούσαμε επίσης να δούμε τις δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, τις βαλβίδες και να μελετήσουμε την ταχύτητα του αίματος. Αυτό που δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε ήταν η πιθανότητα ύπαρξης κρυφής Στεφανιαίας Νόσου. Η Στεφανιαία Νόσος προκαλείται από τις αθηρωματικές πλάκες που αναπτύσσονται στο αιματικό αρδευτικό δίκτυο της καρδιάς, που ονομάζεται Στεφανιαίο Δίκτυο και περιλαμβάνει όλα τα αγγεία που δίνουν αίμα στα ίδια τα τοιχώματα της καρδίας. Εάν σε κάποιο αγγείο του στεφανιαίου δικτύου αναπτυχθεί κάποια στένωση, τότε το αίμα θα δυσκολευτεί να περάσει εύκολα από το σημείο αυτό και έτσι λέμε ότι δημιουργούνται συνθήκες ισχαιμίας, δηλαδή επειδή το αίμα δεν περνάει με την ίδια ταχύτητα στα μετά την στένωση τμήματα, τα τμήματα αυτά δεν αιματώνονται σωστά και αυτό παράγει διάφορες ηλεκτρομηχανικές αλλαγές, τις οποίες προσπαθούμε να εντοπίσουμε πρώιμα για να διαγνώσουμε έγκαιρα την στεφανιαία νόσο. Μέχρι σήμερα αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε με την Δοκιμασία Κόπωσης, το γνωστό σε όλους μας Test Κόπωσης. Υποβάλλαμε δηλαδή τον εξεταζόμενο σε άσκηση, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και παρακολουθούσαμε το ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Εάν αναπτυσσόταν ισχαιμία, υπήρχε δηλαδή κάποια στένωση σε κάποιο αγγείο της καρδιάς, τότε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα του εξεταζόμενου θα παράγονταν ισχαιμικές αλλοιώσεις με τις οποίες ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε πρώιμα την Στεφανιαία Νόσο. Αυτό όμως που είδαμε με τον καιρό ήταν ότι η Δοκιμασία Κόπωσης ήταν χρήσιμη μόνο στο 67% περίπου των ασθενών. Υπήρχε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου 30-35% με κρυφή ισχαιμία, που μπορούσε να έχει πρόβλημα και να μην φαίνεται στην Δοκιμασία Κόπωσης κι έτσι να χάνουμε τους ασθενείς αυτούς, παρότι τους είχαμε παρακολουθήσει στενά. Η προσπάθειά μας να διαγνώσουμε γρηγορότερα και εγκυρότερα την Στεφανιαία Νόσο έφερε πλήθος προσπαθειών και μελετών στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, με στόχο την κατάδειξη πρωιμώτερων του ΗΚΓ αλλαγών που δημιουργεί η ισχαιμία. Έτσι αναπτύχθηκε το Σπινθηρογράφημα, η Μαγνητική Τομογραφία και τα τελευταία χρόνια η Δυναμική Υπερηχογραφία ή Stress Echo. Με την δυναμική υπερηχογραφία αντί για ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείμματα κινητικότητας. Παρακολουθούμε δηλαδή την κίνηση των τοιχωμάτων της καρδιάς κατά την διάρκεια πρόκλησης ειδικού stress με αύξηση της συχνότητας, των παλμών δηλαδή της καρδιάς, σαν να κάναμε άσκηση δηλαδή. Πώς γίνεται αυτό; Χορηγώντας μικρή ποσότητα ειδικού φαρμάκου, κάνουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό stress στην καρδιά και να αυξηθούν οι ανάγκες της σε οξυγόνο, να απαιτείται δηλαδή περισσότερο αίμα για να αιματωθεί. Εάν υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία και το αίμα δεν περνάει καλά από εκεί, τότε θα προκληθεί πρόβλημα στην κίνηση αυτού του τμήματος της καρδιάς, το οποίο θα το δούμε στο υπέρηχο, με αποτέλεσμα να διαγνώσουμε έγκαιρα την Στεφανιαία Νόσο, χωρίς να περιμένουμε ή να έχουμε την αμφιβολία αν θα αλλάξει ή όχι το ΗΚΓ του εξεταζόμενου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε μέχρι και το 90% περίπου των αρρώστων με Στεφανιαία Νόσο. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνεται επίσης η μη ανάγκη χορήγησης ραδιενεργών υλικών, όπως γίνεται με το σπινθηρογράφημα, η μη αναγκαιότητα τοποθέτησης σε κλειστό θάλαμο, όπως γίνεται με τον μαγνήτη (έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία λόγω κλειστοφοβικού αισθήματος), η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της μεθόδου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άλλες μέθοδοι εκτίμησης είναι λιγότερο χρήσιμες αφού και η δυναμική υπερηχογραφία έχει μειονεκτήματα όπως η δυσκολία εκτίμησης σε ορισμένους, κυρίως υπέρβαρους ασθενείς, αλλά και η υποκειμενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά ότι στο οπλοστάσιό μας υπάρχει πλέον άλλη μια δυνατή και αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της Στεφανιαίας Νόσου. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς είναι η μέθοδος που σας ταιριάζει και πως θα επωφελειθείτε καλύτερα από αυτήν. Άλλες εφαρμογές του σύγχρονου υπερήχου είναι το ιστικό Doppler, με το οποίο μελετάμε καλύτερα την κίνηση των ιστών, τα strain και strain rate, με τα οποία μελετάται η μυοκαρδιακή παραμόρφωση και η κίνηση του μυοκαρδίου, η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης με την οποία με τη χρήση σκιαγραφικών μπορούμε να απεικονίσουμε καλύτερα το εσωτερικό των καρδιακών κοιλοτήτων και το διαοισοφάγειο υπερηχογράφημα, το οποίο με τη χρήση ενός σωλήνα που μοιάζει με το γαστροσκόπιο μας δίνει καθαρές εικόνες σε διάφορες παθήσεις μέσα από τον οισοφάγο όπου χρειάζεται η προσεκτικότερη εκτίμηση για την λήψη αποφάσεων που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ όμως ότι τις νέες τεχνικές μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μόνο εξειδικευμένοι καρδιολόγοι, που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα εξειδίκευσης. Η τρέχουσα δεκαετία, χαριτολογώντας στον κόσμο των καρδιολόγων ονομάστηκε δεκαετία της απεικόνισης. Πλέον ένα νέο παράθυρο έχει ανοίξει στην πιο έγκαιρη και σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Πολλά από αυτά που πετύχαμε σήμερα κάποτε αποτελούσαν όνειρα θερινής νυκτός. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον επιφυλάσσεται λαμπρό. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτήν τη νέα εποχή θα μπούμε και ηθικά θωρακισμένοι, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις με σύνεση και ισορροπία, ώστε όσοι ασκούμε το ιατρικό λειτούργημα να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας.
ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS
ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS
Ο προαθλητικός έλεγχος έχει κύριο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης. Σκοπός, επίσης, του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Ο έλεγχος απευθύνεται σε αθλητές κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εγγεγραμμένους σε γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κτλ.) με βασικό σκοπό την διασφάλιση των αθλητών, την κάλυψη της ευθύνης των ιδιοκτητών και των προεδρείων των συλλόγων και την ομαλή λειτουργία των χώρων άθλησης. O προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση ¨ρουτίνας¨. Απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού), ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρης κλινική εξέταση με υπερηχοκαρδιογράφημα. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter. Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες και καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλητών και των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά αφού ενέχονται και νομικές ευθύνες, και σε καμία περίπτωση, βέβαια και με καμία δικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση
 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 • Ιωάννου Φωκά 40, Αθήνα Τ.Κ. 11142
 • Ιατρική Εστία (3ος όροφος)
 • Τηλέφωνο: 211010 2558 - 2110136676
 • Email: info[at]cardioprolipsis.gr
 • Ώρες ιατρείου: 9:00π.μ. - 9:00μ.μ.