Ζητήστε ραντεβού

Ζητήστε ραντεβού

FAQ
Cardioprolipsis Our Team

CARDIOPROLIPSIS

Σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες

Ολοκληρωμένη ποιοτική φροντίδα υγείας για παιδιά και ενήλικες

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πάνω από 1500 Stress Echo την τελευταία τριετία

Επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά χωρίς αναμονή

Εξειδικευμένη ομάδα υποστήριξης κύησης

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

Απομακρυσμένη on-line ιατρική παρακολούθηση από τον ιατρό

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ειδικό διατροφολογικό τμήμα

Προγράμματα καρδιαγγειακής πρόληψης

Προαθλητικός έλεγχος

Φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ

Το ιατρείο μας δεν είναι ένα απλό καρδιολογικό ιατρείο…

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο μας είναι μια σύγχρονη καρδιολογική μονάδα παροχής υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών.

mouse over
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 • Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο μας, εκτός των άλλων, προσφέρει μεγάλη γκάμα υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών:
 • Υπέρηχοι (Triplex καρδιάς, αορτής, Contrast Echo κά)
 • Δοκιμασίες φόρτισης - Ελέγχου ισχαιμίας (Δοκιμασία κόπωσης, Stress – Exercise Echo)
 • Holter ρυθμού 24h & 48h, Holter aρτηριακής πίεσης, Holter ύπνου και νυχτερινής οξυμετρίας κά
 • Πολύ-holter 5:1 (ρυθμού-πίεσης-οξυμετρίας-ύπνου-αρτηριακής σκληρίας)
 • Τηλεϊατρικές υπηρεσίες (Τηλεκαρδιογράφος, Τηλεπιεσόμετρα κά)<
 • Ειδικές συσκευές μέτρησης - Μέτρηση κνημοβραχιόνου δείκτη, Βασικός μεταβολισμός, Μετρητές φυσικής δραστηριότητας κά)
 • Ειδικές υπηρεσίες (Έλεγχος βηματοδοτών, Προαθλητικός έλεγχος, Καρδιακή Γενετική κά)
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - MORE

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σας παρέχουμε μοναδικές, εξειδικευμένες υπηρεσίες, που απαιτούν πιστοποιημένη εκπαίδευση και σύγχρονο ειδικό εξοπλισμό.

mouse over
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το ιατρείο μας σας προσφέρει εκτός από τις κλασικές καρδιολογικές εξετάσεις ορισμένες προηγμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες, με τα αρτιότερα και πιο σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας γενιάς. Ο ιατρός μας κος Βαχλιώτης Βασίλειος διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη διενέργεια δυναμικών υπερηχοκαρδιογραφιών. Στο ιατρείο μας έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3000 stress – contrast – exercise echo.

Stress – Exercise echo
Contrast echo
Καρδιολογική παρακολούθηση κύησης
ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - MORE

ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Τέσσερα (4) Ειδικά Τμήματα παρέχουν σύγχρονες καρδιολογικές υπηρεσίες σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

mouse over
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
 • Τμήμα Διατροφής
 • Τμήμα τηλεϊατρικής
 • Τμήμα κατ’ οίκον φροντίδας – Home care
 • Τμήμα Καρδιακής Αποκατάστασης
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ - MORE

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Καλέστε μας άμεσα στα τηλέφωνα 211-0102558 & 211-0136676. Αντιμετωπίζουμε με ασφάλεια κάθε επείγον καρδιολογικό περιστατικό.

mouse over
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Καλέστε μας άμεσα στα τηλέφωνα 211-0102558, 211-0136676. Στο ιατρείο μας παρέχεται πλήρης ασφάλεια με υποστήριξη απινιδωτή και monitor συνεχούς καρδιολογικής ΗΚΓφικής και βηματοδοτικής υποστήριξης ενώ το φαρμακείο μας περιλαμβάνει ευρύτατη γκάμα φαρμάκων, με υποστήριξη διασωλήνωσης και οξυγονοθεραπείας, εξασφαλίζοντας την ασφαλή αντιμετώπιση επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ - MORE
Καλώς ήρθατε στην Cardioprolipsis

Το πολυδύναμο καρδιολογικό ιατρείο του κ. Βαχλιώτη είναι μια σύγχρονη καρδιολογική μονάδα παροχής υψηλού επιπέδου ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών.

Η διακριτική μας ονομασία μας Cardioprolipsis αντανακλά την παροχή ευρύτερων υπηρεσιών ιατρικής πρόληψης και υγιεινοδιαιτητικής υποστήριξης, με κατεύθυνση την εξατομικευμένη επιλογή του καταλλήλου τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης.

Το προσωπικό μας αποτελείται από έμπειρα στελέχη με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών. Μια άρτια οργανωμένη ομάδα νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, διαιτολόγων και ψυχολόγων εγγυάται την καλύτερη εξυπηρέτηση σας ενώ η παρουσία των υπολοίπων ειδικευμένων ιατρών στο κτίριο της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ εγγυάται την άμεση και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ασθενούς.

Η συνεργασία μας με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία εξασφαλίζει στον ασθενή ταχεία και ασφαλή επίλυση του προβλήματός του.

Ιωάννου Φωκά 40, Αθήνα 111 42

info[at]cardioprolipsis.gr

211-0102558 | 211-0136676

ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Τηλεϊατρική Παρακολούθηση, Παχυσαρκία, Οικογενειακή Υγεία, Παράγοντες Κινδύνου

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΓΚΥΟΥ - ΠΑΙΔΙΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΓΚΥΟΥ - ΠΑΙΔΙΟΥ

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΑΣ

Το βιογραφικό του καρδιολόγου κ. Βαχλιώτη Βασίλειου

Βασίλης Βαχλιώτης
Ο καρδιολόγος κ.Βασίλειος Βαχλιώτης εισήχθη 1ος στην Ιατρική του πανεπιστημίου Πατρών από όπου αποφοίτησε το 1997.Εξειδικεύτηκε στην Γενική Παθολογία στο Γ.Ν Πύργου και την συνέχεια...
ΒΑΧΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Καρδιολόγος
Περισσότερα
Εξειδίκευση στην Υπερηχοκαρδιογραφία
Εξειδίκευση στην Υπερηχοκαρδιογραφία
Stress - Contrast - Exercise Echo
Stress - Contrast - Exercise Echo

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

"Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν"

Ιπποκράτης

Η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου

Ιπποκράτης

Εσείς έχετε το ζην εμείς σας δίνουμε το ευ ζην...

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Έγκυρη, επιστημονική και συμβουλευτική αρθρογραφία

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκύπτει όταν ένας κλάδος των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς αποφραχθεί εντελώς με αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και την επαπειλούμενη νέκρωση του αντίστοιχου τμήματος της καρδιάς. Συνήθως η απόφραξη της αρτηρίας προκαλείται από έναν θρόμβο (πήγμα αίματος), ο οποίος σχηματίζεται ξαφνικά πάνω σε μια αθηρωματική πλάκα και αποφράζει πλήρως τον αυλό. Η τελευταία αποτελεί μέρος της αθηρωμάτωσης, μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης λιπιδίων και άλλων συστατικών στο τοίχωμα των αρτηριών που καταλήγει σε σταδιακή στένωση του αγγείου. Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο πρόσθιο τοίχωμα της καρδιάς είναι αποτέλεσμα απόφραξης του μεγαλύτερου κλάδου της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας. Επειδή το έμφραγμα αυτό είναι συχνά εκτεταμένο, προεξάρχον σύμπτωμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η υπόταση. Έμφραγμα του μυοκαρδίου στο κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς εμφανίζεται όταν υπάρχει στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας. Βλάβη παρουσιάζεται στο κάτω τμήμα της καρδιάς. Η δυσλειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής είναι συχνά η αιτία αρρυθμιών. Έμφραγμα του μυοκαρδίου που σημειώνεται στο πλάγιο-οπίσθιο τοίχωμα της καρδιάς έχει ως αιτία απόφραξη της αριστερής περισπωμένης αρτηρίας. Τότε παρουσιάζεται βλάβη του πλάγιου-οπισθίου τοιχώματος της καρδιάς.Τα τμήματα της καρδιάς που αναφέρθηκαν παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει βλάβη, η ποσότητα του αίματος που στέλνεται στα υπόλοιπα μέρη του σώματος μειώνεται.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

Γιατί οι νέες τεχνικές των καρδιολογικών υπέρηχων , όπως το stress echo κλπ αποτελούν ένα παράθυρο για το μέλλον... Έχουμε πλέον την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Σήμερα, θεωρείται παράλογο πια να χαθεί άδικα κάποιος ασθενής επειδή δεν αντιμετωπίστηκε και δεν διαγνώστηκε σωστά. Βλέπουμε έτσι όλο και πιο πολλούς αρρώστους με σοβαρά προβλήματα Στεφανιαίας Νόσου και Καρδιακής Ανεπάρκειας να επιζούν περισσότερα χρόνια...Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι καρδιολόγοι λέμε μεταξύ μας ότι εμείς είμαστε η κύρια αιτία του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας αφού με την εξέλιξη της καρδιολογίας αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης. Τελευταία πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες «Νέες Τεχνικές των Καρδιολογικών Υπερήχων». Όπως ίσως θα έχετε ακούσει πρόκειται για πολλά υποσχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις απεικόνισης της καρδιάς με χρήση των υπερήχων, οι οποίες με την εφαρμογή τους φέρνουν αλλαγή του τρόπου σκέψης στην σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Στις νέες τεχνικές περιλαμβάνονται η δυναμική υπερηχογραφία ή stess echo, το ιστικό Doppler, η διαοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφία, η μυκαρδιακή παραμόρφωση και η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast Echo). Ο υπέρηχος είναι ένα μηχάνημα, που πολλοί από εσάς θα έχετε εξεταστεί, ο οποίος με τη χρήση υπερήχων καταφέρνει να απεικονίσει την κινούμενη καρδιά και τις δομές της με σαφήνεια και λεπτομέρεια, χωρίς αιματηρή επέμβαση ή χρήση ραδιενέργειας. Με τον κλασσικό υπέρηχο μέχρι σήμερα μπορούσαμε να δούμε την λειτουργικότητα της καρδιάς, το εάν έχει δηλαδή κάποιος Καρδιακή Ανεπάρκεια. Μπορούσαμε επίσης να δούμε τις δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, τις βαλβίδες και να μελετήσουμε την ταχύτητα του αίματος. Αυτό που δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε ήταν η πιθανότητα ύπαρξης κρυφής Στεφανιαίας Νόσου. Η Στεφανιαία Νόσος προκαλείται από τις αθηρωματικές πλάκες που αναπτύσσονται στο αιματικό αρδευτικό δίκτυο της καρδιάς, που ονομάζεται Στεφανιαίο Δίκτυο και περιλαμβάνει όλα τα αγγεία που δίνουν αίμα στα ίδια τα τοιχώματα της καρδίας. Εάν σε κάποιο αγγείο του στεφανιαίου δικτύου αναπτυχθεί κάποια στένωση, τότε το αίμα θα δυσκολευτεί να περάσει εύκολα από το σημείο αυτό και έτσι λέμε ότι δημιουργούνται συνθήκες ισχαιμίας, δηλαδή επειδή το αίμα δεν περνάει με την ίδια ταχύτητα στα μετά την στένωση τμήματα, τα τμήματα αυτά δεν αιματώνονται σωστά και αυτό παράγει διάφορες ηλεκτρομηχανικές αλλαγές, τις οποίες προσπαθούμε να εντοπίσουμε πρώιμα για να διαγνώσουμε έγκαιρα την στεφανιαία νόσο. Μέχρι σήμερα αυτό προσπαθούσαμε να το κάνουμε με την Δοκιμασία Κόπωσης, το γνωστό σε όλους μας Test Κόπωσης. Υποβάλλαμε δηλαδή τον εξεταζόμενο σε άσκηση, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και παρακολουθούσαμε το ηλεκτροκαρδιογράφημά του. Εάν αναπτυσσόταν ισχαιμία, υπήρχε δηλαδή κάποια στένωση σε κάποιο αγγείο της καρδιάς, τότε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα του εξεταζόμενου θα παράγονταν ισχαιμικές αλλοιώσεις με τις οποίες ήμασταν σε θέση να διαγνώσουμε πρώιμα την Στεφανιαία Νόσο. Αυτό όμως που είδαμε με τον καιρό ήταν ότι η Δοκιμασία Κόπωσης ήταν χρήσιμη μόνο στο 67% περίπου των ασθενών. Υπήρχε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, περίπου 30-35% με κρυφή ισχαιμία, που μπορούσε να έχει πρόβλημα και να μην φαίνεται στην Δοκιμασία Κόπωσης κι έτσι να χάνουμε τους ασθενείς αυτούς, παρότι τους είχαμε παρακολουθήσει στενά. Η προσπάθειά μας να διαγνώσουμε γρηγορότερα και εγκυρότερα την Στεφανιαία Νόσο έφερε πλήθος προσπαθειών και μελετών στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους, με στόχο την κατάδειξη πρωιμώτερων του ΗΚΓ αλλαγών που δημιουργεί η ισχαιμία. Έτσι αναπτύχθηκε το Σπινθηρογράφημα, η Μαγνητική Τομογραφία και τα τελευταία χρόνια η Δυναμική Υπερηχογραφία ή Stress Echo. Με την δυναμική υπερηχογραφία αντί για ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές προσπαθούμε να εντοπίσουμε ελλείμματα κινητικότητας. Παρακολουθούμε δηλαδή την κίνηση των τοιχωμάτων της καρδιάς κατά την διάρκεια πρόκλησης ειδικού stress με αύξηση της συχνότητας, των παλμών δηλαδή της καρδιάς, σαν να κάναμε άσκηση δηλαδή. Πώς γίνεται αυτό; Χορηγώντας μικρή ποσότητα ειδικού φαρμάκου, κάνουμε την καρδιά να λειτουργήσει πιο γρήγορα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό stress στην καρδιά και να αυξηθούν οι ανάγκες της σε οξυγόνο, να απαιτείται δηλαδή περισσότερο αίμα για να αιματωθεί. Εάν υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία και το αίμα δεν περνάει καλά από εκεί, τότε θα προκληθεί πρόβλημα στην κίνηση αυτού του τμήματος της καρδιάς, το οποίο θα το δούμε στο υπέρηχο, με αποτέλεσμα να διαγνώσουμε έγκαιρα την Στεφανιαία Νόσο, χωρίς να περιμένουμε ή να έχουμε την αμφιβολία αν θα αλλάξει ή όχι το ΗΚΓ του εξεταζόμενου. Έχει βρεθεί λοιπόν ότι με αυτή τη μέθοδο μπορούμε με ασφάλεια να διαγνώσουμε μέχρι και το 90% περίπου των αρρώστων με Στεφανιαία Νόσο. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνεται επίσης η μη ανάγκη χορήγησης ραδιενεργών υλικών, όπως γίνεται με το σπινθηρογράφημα, η μη αναγκαιότητα τοποθέτησης σε κλειστό θάλαμο, όπως γίνεται με τον μαγνήτη (έχει βρεθεί ότι το 30% των ασθενών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία λόγω κλειστοφοβικού αισθήματος), η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος της μεθόδου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι άλλες μέθοδοι εκτίμησης είναι λιγότερο χρήσιμες αφού και η δυναμική υπερηχογραφία έχει μειονεκτήματα όπως η δυσκολία εκτίμησης σε ορισμένους, κυρίως υπέρβαρους ασθενείς, αλλά και η υποκειμενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων, αλλά ότι στο οπλοστάσιό μας υπάρχει πλέον άλλη μια δυνατή και αξιόπιστη μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης της Στεφανιαίας Νόσου. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα καθορίσει ποια ακριβώς είναι η μέθοδος που σας ταιριάζει και πως θα επωφελειθείτε καλύτερα από αυτήν. Άλλες εφαρμογές του σύγχρονου υπερήχου είναι το ιστικό Doppler, με το οποίο μελετάμε καλύτερα την κίνηση των ιστών, τα strain και strain rate, με τα οποία μελετάται η μυοκαρδιακή παραμόρφωση και η κίνηση του μυοκαρδίου, η ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης με την οποία με τη χρήση σκιαγραφικών μπορούμε να απεικονίσουμε καλύτερα το εσωτερικό των καρδιακών κοιλοτήτων και το διαοισοφάγειο υπερηχογράφημα, το οποίο με τη χρήση ενός σωλήνα που μοιάζει με το γαστροσκόπιο μας δίνει καθαρές εικόνες σε διάφορες παθήσεις μέσα από τον οισοφάγο όπου χρειάζεται η προσεκτικότερη εκτίμηση για την λήψη αποφάσεων που ενδέχεται ή όχι να οδηγήσουν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ όμως ότι τις νέες τεχνικές μπορούν να τις πραγματοποιήσουν μόνο εξειδικευμένοι καρδιολόγοι, που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα εξειδίκευσης. Η τρέχουσα δεκαετία, χαριτολογώντας στον κόσμο των καρδιολόγων ονομάστηκε δεκαετία της απεικόνισης. Πλέον ένα νέο παράθυρο έχει ανοίξει στην πιο έγκαιρη και σύγχρονη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιολογικών νόσων. Πολλά από αυτά που πετύχαμε σήμερα κάποτε αποτελούσαν όνειρα θερινής νυκτός. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον επιφυλάσσεται λαμπρό. Ας ελπίσουμε ότι σε αυτήν τη νέα εποχή θα μπούμε και ηθικά θωρακισμένοι, αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις με σύνεση και ισορροπία, ώστε όσοι ασκούμε το ιατρικό λειτούργημα να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον συνάνθρωπό μας.

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS

ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ SOS

Ο προαθλητικός έλεγχος έχει κύριο στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου στη διάρκεια της έντονης σωματικής άσκησης. Σκοπός, επίσης, του προαθλητικού ελέγχου είναι και η διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση. Ο έλεγχος απευθύνεται σε αθλητές κάθε ηλικίας (ενήλικες, παιδιά, ηλικιωμένοι) εγγεγραμμένους σε γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κτλ.) με βασικό σκοπό την διασφάλιση των αθλητών, την κάλυψη της ευθύνης των ιδιοκτητών και των προεδρείων των συλλόγων και την ομαλή λειτουργία των χώρων άθλησης. O προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν πρέπει να θεωρείται εξέταση ¨ρουτίνας¨. Απαιτείται προσεκτική λήψη ιστορικού (οικογενειακού και ατομικού), ηλεκτροκαρδιογράφημα και πλήρης κλινική εξέταση με υπερηχοκαρδιογράφημα. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, ο έλεγχος θα πρέπει να συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης και καταγραφή Holter. Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες και καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η καρδιολογική εξέταση των αθλητών και των ατόμων κάθε ηλικίας που πρόκειται να αθληθούν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, ειδικά αφού ενέχονται και νομικές ευθύνες, και σε καμία περίπτωση, βέβαια και με καμία δικαιολογία δεν πρέπει να δίνονται πιστοποιητικά χωρίς εξέταση